Christophe Claret Soprano tourbillon minute repeater

Met deze Soprano toont de Christophe Claret manufacture haar kunnen. Daar worden slagwerk, tourbillon en saffieren componenten vanaf het begin al toegepast en in dit uurwerk komt alles weer samen.

De minute repeater wordt gezien als een van de moeilijkste complicaties en met recht. Voor wie het niet weet; in een minute repeater slaan 4 hamertjes de tijd. De eerste enkele slag is het uur, de tweede dubbele slag is het kwartier en de derde enkele slag is de minuut.

Christophe Claret Soprano

Maar het kan nog gecompliceerder! Dan klinkt het kwartier niet als twee maar vier tonen.
Vier zichtbare hamertjes slaan op vier, gepatenteerde, “cathedral” gongs de Westminster kwartieren van de Big Ben in Londen.
Cathedral gongs die het uurwerk twee keer omwinden, net boven elkaar, maar die elkaar niet raken. Hiervoor is een patent aangevraagd en verkregen.

Zoals gezegd, de minute repeater wordt gezien als een van de moeilijkste complicaties in een uurwerk, de andere is de tourbillon.
Deze, door Abraham-Louis Breguet in de 18de uitgevonden complicatie, zorgt voor de aandrijving van de Soprano en is volledig zichtbaar op de zes uur positie.

Christophe Claret Soprano

Technische details:

Caliber TRD98
450 onderdelen
39 steens
72 uur gangreserve
de enkele veerton is in transparant saffier uitgevoerd

Diameter van de kast, zonder kroon, 45mm
hoogte 15,3mm
3 bar waterdicht (30 meter)
Materiaal 5N rose goud en antraciet PVD titanium (8 stuks) of
wit goud en antraciet PVD titanium (8 stuks)

Geef een reactie