– Horlogebeurzen

Onderstaand een overzicht van de in Europa gehouden horlogebeurzen en salons, gesorteerd op de maand wanneer het evenement in het jaar gehouden wordt.

SIHH – Genève (CH)
Natuurlijk is er sinds 1990 de SIHH, van oorsprong een Richemont afsplitsing van de beurs in Basel. Een beurs waar niemand – behalve in financieel opzicht Richemont zelf – veel mee opgeschoten is. De nieuwtjes van de onder deze groep vallende merken (plus een paar gast-merken), zoals Cartier, Jaeger-LeCoultre, IWC, Lange & Söhne, Piaget, Baume & Mercier en dergelijke, zijn nu niet meer voor het publiek (de horlogeliefhebber zeg maar) toegankelijk. Op de SIHH exposeren in 2011 19 horlogemerken, en er zullen naar verwachting circa 12.500 bezoekers komen.

Slechts de officiële dealers mogen exclusief op uitnodiging (één uur per gevoerd merk) aantreden om in sneltempo de nouveautés te bekijken en de aantallen op een vooraf ingevuld bestelformulier aan te kruisen. Ze zijn, doordat de SIHH in januari gehouden wordt, door Richemont nu verplicht om twee keer per jaar naar Zwitserland af te reizen (op zich niet heel vervelend maar wel kosten verhogend) om in maart de beurs in Basel (met alle andere merken) te bezoeken.

Daarnaast wordt er door de SIHH mondjesmaat (vak)pers uitgenodigd, die aan de hand van nauwkeurig geënsceneerde perscommuniqués geacht worden de Richemont nieuwtjes volgens strikte richtlijnen de wereld in te helpen. Voor een serieuze journalist is hier weinig interessants te halen, en je hoort dan ook steeds meer geluiden dat door de wol geverfde journalisten het evenement aan zich voorbij laten gaan na een paar keer als journalistenschool-jeugd behandeld te zijn. Ik ben er in de afgelopen jaren twee keer geweest; vooral de entourage, het eten en de feestjes na afloop zijn geweldig, voor de rest is er voor een horlogeliefhebber – behalve een soort etalages – niets te zien of te doen.

Baselworld – Basel (CH)
De derde beurs in het jaar (eind maart) is Baselworld. Een gigantisch 8-daags evenement die 6 enorme beurshallen (in het centrum van Basel) bestrijkt. Basel IS in die periode horloges. Alles ademt horloges, alle reclame-uitingen en posters in de stad gaan over horloges, je kunt niet om je heen kijken of er is wel iets van Baselworld aanwezig of te zien. Maar ook, alle hotels zijn al een jaar vooruit volgeboekt en vragen woekerprijzen voor kamers.

Op Baselworld exposeren behalve alle merken van de Swatch Group (o.a. Swatch, Breguet, Blancpain, Glashütte Original, Jaquet-Droz, Omega, Longines, Rado, Tissot, Certina, Mido en Hamilton) ook alle andere bekende (ook Rolex inderdaad) en minder bekende merken. Sinds enkele jaren is er op Baselworld (behalve de AHCI-stand) een aparte plaats voor onafhankelijke horlogemakers gemaakt, de Dream Factory. Baselworld heeft in 2011 meer dan 2.000 exposanten en er komen meer dan 100.000 bezoekers.

De beurs is toegankelijk voor het publiek, en – misschien een beetje op de Swatch Group merken na – er is heel veel hands-on voor de horlogeliefhebber te genieten. Er kan eenvoudig een praatje worden gemaakt, horloges kunnen vaak geprobeerd en gepast worden. Technische en commerciële vragen worden over het algemeen graag en goed beantwoord. Kortom, een beurs die je als horlogeliefhebber niet wil missen; ik ga komend jaar voor de 17e achtereenvolgende keer… Meer informatie via de officiele Baselworld website: www.baselworld.com

Top Marques Watches – Monaco (MC)
Op het Top Marques Monaco evenement in april is er een gedeelte voor bijzondere horloges ingeruimd, de Top Marques Watches. Niet een echte horlogebeurs dus, maar wel een evenement waar een kleine 40 exposanten zeer bijzondere horloges tentoon stellen.

Misschien niet echt een beurs om speciaal voor te reizen, maar mocht u toch in de buurt zijn, ook van exclusieve auto’s houden, of een excuus nodig hebben om even lekker in het voorjaar naar de Côte te gaan… De beurs is open voor het publiek; meer informatie via: www.topmarquesmonaco.com

SalonQP – Londen (UK)
De SalonQP wordt sinds 2007 in november georganiseerd door het Engelse horlogemagazine QP Magazine, en mag zich – terecht – in een sterk groeiende belangstelling, van zowel exposanten als bezoekers verheugen. Dit jaar (2010) exposeerden er circa 60 voornamelijk onafhankelijke horlogemerken, hoewel er ook merken als Cartier, Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre en Lange & Söhne via lokale dealers zeer goed vertegenwoordigd waren. Maar voor mij zijn de krenten in de pap, zoals Bremont, Linde Werdelin, George Daniëls, Roger W. Smith en James C. Taylor toch wel de reden van mijn bezoek.

Het evenement wordt gehouden in een voormalige kerk (Marylebone One), die daartoe van binnen zeer fraai belicht en ingericht is. De beurs is toegankelijk voor het publiek (behalve de openings VIP avond), en kaarten kunnen per dagdeel besteld worden (12:00-15:00 uur, 15:00-18:00 uur, en dergelijke). Ik heb er overigens niets van gemerkt dat mensen, nadat hun dagdeel verstreken was, weer naar buiten moesten.

De communicatie met de exposanten is in een informele sfeer en er worden gedurende het evenement interessante voordrachten gehouden. Wat mij betreft zeer de moeite waard om in 2011 (weer) op uw agenda te zetten. www.salonqp.com

Belles Montres – Parijs
Het laatste evenement van het jaar, eind november. Een evenement in de sfeer van de SalonQP in Londen, maar met een aantal andere en zeer interessante exposanten. Belle Montres noemt zichzelf ‘Salon International de l’Horlogerie de Prestige’ en dat is precies wat het is. Wederom grote merken (vertegenwoordigd door lokale dealers) en vele onafhankelijke Maitres d’Horlogerie. Onze eigen Grönefeld broers zijn er aanwezig (op zich al een reden om te gaan), maar ook mensen als Peter Speake-Marin, Thomas Presscher, Romain Gauthier, Laurent Ferrier, Alain Silberstein en te veel meer om op te noemen.

Ook deze salon is voor het publiek toegankelijk (behalve de openings VIP avond) en het is de drukbezochtste beurs die ik ken (qua bewegingsruimte, niet qua aantallen bezoekers natuurlijk). Hierdoor is het niet altijd mogelijk om direct met iedereen te spreken maar moet u soms eerst een extra rondje lopen – ook helemaal niet vervelend. Afhankelijk van uw interesses is één dag eigenlijk wat kort om hier alles goed te bekijken en te proberen. In totaal waren er dit jaar (2010) meer dan 70 exposanten.

De locatie van de salon Belles Montres is midden in Parijs, onder het Louvre (in Carousel du Louvre). Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij. Alleen de website is al een bezoek waard: www.bellesmontres.fr