Re-editions, het blijft lastig…

Re-editions zijn DE oplossing voor horlogefabrikanten wanneer ze geen inspiratie hebben voor nieuwe modellen. We zien ze dan ook al vele jaren en van vrijwel alle grote merken.

VC Historique 1921

Iedere re-edition brengt een discussie op gang of het originele oude horloge nou wel of niet mooier is als de zojuist uitgebrachte kopie. En natuurlijk is dat vrijwel altijd het geval; het is tenslotte het origineel. Het nieuwe model moet het dan maar van de modernere techniek hebben.

Zo introduceerde Vacheron Constantin onlangs de Historique 1921, naar een model wat ze in de ‘roaring twenties’ vooral in de Verenigde Staten verkochten. Wat mij betreft een prachtig horloge. Maar nadat je het origineel er naast heb gelegd ter vergelijking, komen er toch een aantal vreemde zaken aan het licht.

VC 1921

Ten eerste is het horloge ten opzichte van de band 90 graden naar rechts gedraaid. Daar kan ik me nog iets bij indenken; als je je arm schuin vooruit steekt (wat je meestal doet om op je horloge te zien hoe laat het is) kijk je gelijk recht op de wijzerplaat. Bij het oude model keek je er eigenlijk haaks op.

Maar wat er met de secondewijzer gebeurd is… Die zit fysiek op dezelfde plaats als bij het oude horloge, maar ten opzichte van de wijzerplaat dus 90 graden verplaatst. Op het origineel is de verticale as van het secondewijzer register (de as die door de 60 en 30 loopt) evenwijdig aan de verticale as van de tijdaanduiding (de as door de 12 en de 6). Maar bij de re-edition loopt de verticale as van de secondewijzer evenwijdig aan de .. band van het horloge. Dus in het geval van dit horloge in geen enkele overeenkomst tot het uurwerk of de tijdaanduiding.

De originele tekst uit de persdocumentatie biedt ook geen opheldering: “Its most distinguishing characteristic is the diagonal reading of the time, with the crown positioned at one o’clock like the original model” De kroon zit volgens mij bij de 12 gepositioneerd en t.o.v. de kast op de half-twee positie, maar in ieder geval niet op één uur, en bij het originele model zat de kroon daar dus helemaal niet. Over de secondewijzer wordt alleen vermeld “The seconds-counter hand at 4 o’clock”…

Ik hoop dat de (pers) foto van een prototype is, die iemand op maandag ochtend gemaakt heeft terwijl hij of zij nog niet helemaal helder nadacht. Maar wat is het een mooi horloge! 😉

Gerard Nijenbrinks

3 comments for “Re-editions, het blijft lastig…

 1. Bernard
  13 juni 2009 at 10:16 - @ 469

  je bedoelt eigenlijk “maar wat was het een mooi horloge” voor mij in ieder geval

 2. 17 juni 2009 at 23:43 - @ 030

  Ik ben exact dezelfde mening toegedaan… zo prachtig!

 3. Guest
  9 oktober 2009 at 20:36 - @ 900

  Als je de oude versie links draagt leest de tijd het makkelijkste af, als je de remake rechhts draagt dan leest de tijd het makkelijkst af. Wellicht heeft de ontwerper zijn/haar horloge rechts om?

Geef een reactie